Home » Il Trasimeno » Lokale producten

Lokale producten

De boontjes van het Trasimeno

Deze boontjes werden reeds door de oude Grieken en Etrusken verbouwd in dit land met een ideaal klimaat ervoor. De boontjes zijn klein en kunnen van verschillende kleuren zijn.

Zij worden gebruikt in de gourmet cuisine volgens traditionele recepten en nieuwe recepten. In 2002 werd het “Consorzio fagiolina del Trasimeno” geschapen met het doel om de productie en de kwaliteit te beschermen. Vanaf 2000 is dit boontje de voorzitter van  Slow Food.

 

De vis van het Trasimeno meer

Van oudsher is vis een belangrijk onderdeel van de voeding van de plaatselijke bevolking geweest. Heden wordt er door professionele vissers gevist, georganiseerd in cooperatieven. Er is carper, paling, zeelt, baars, snoek en spiering. De carper is het beste in porchetta, en het is de meest bekende en meest gegeten vis van het meer. Hun ree wordt gebruikt in soepen en hoofdgerechten. Wij vermelden hier ook het gerecht  “tegamaccio”, genoemd naar het aardenwerken potje waarin een heerlijke vissoep  geserveerd wordt. 

 

De saffraan van Città della Pieve
Dit is een magische plant die prachtige paarse bloemetjes geeft. Het stuifmeel is fel rood en brengt een prachtig geel teweeg. Veel gebruikt in de plaatselijke cuisine.  

Er is een consortium ontstaan ter bescherming van de saffraan, met het doel dit product uit te dragen, te beschermen en de productie te promoveren.  

 

Honing
Het zachte klimaat en de samenstelling van de grond in het Trasimeno gebied, zorgt voor een belangrijke en gevarieerde productie van hoge kwaliteit honing. Il miele millefiori  is het hoofdproduct van de bijenhouders in Umbrië, maar ook de honing van de kastajebomen, de zonnebloemen, de acacia, de heide, klaver, sulla, corbezzolo, honigdauw en vele andere soorten. Royal jelly, propolis en oude honigwijn hebbe hun  oorsprong in oude mytische tijden.

 

De Wijn
De wijnroute van de "Colli del Trasimeno": een uitnodiging voor een reis tussen de wijngaarden en wijnkelders die in de heuvels tussen het meer en de rivier de Tiber liggen, een land, dat sinds mensenheugenis druiven heeft gecultiveerd en wijn gemaakt.

We willen graag de vreugde van een zintuiglijke ervaring met u delen door langzaam van de ene wijngaard naar de andere te gaan. Hier hebben de wijnstokken voor honderden jaren werk gegeven aan de plaatselijke bevolking. Een rustige reis die uw neus hier en daar laat u genieten van de smaken en aroma´s van de aarde, de veranderende kleuren met de seizoenen, de zonsondergang over het water, de zacht glooiende heuvels en de vallei van de rivier de Tiber tussen Perugia en Umbertide.

De wijn route van de "Colli del Trasimeno" is de ideale manier om te leren over het eten en de wijn tradities van het gebied, zijn kunst, cultuur en natuur. Het is een langzame reis door de wonderen van onze duurzame, eco-vriendelijke lokale tradities. Onze wijnen zijn vakkundig gemaakt en hebben prijzen gewonnen voor hun uitstekende kwaliteit, en dit zal uw gids zijn als u heerlijk slenteren het land ontdekt, een adembenemend uitzicht, geschiedenis, kunst en cultuur.

Er zijn vijf routes te volgen langs de wijnroute, en u vindt er de rust en kalmte die Il Perugino schilderde op zijn doeken, de oude geschiedenis van de gevechten op de slagvelden van Hannibal, de kracht van de stadstorens en kastelen, de harmonie van het water van de Tiber en u geniet van het geruis van de wind als het waait door de eiken en cipressen.

Onderweg ontmoet u mannen en vrouwen die u gastvrij verwelkomen, dezelfden die hun leven hebben gewijd aan het kweken van de planten, het leven en plezier. www.stradadelvinotrasimeno.it

 

Consorzio Tutela Vini del Trasimeno

www.trasimenovinidoc.itinfo@trasimenovinidoc.it

In januari 1997 werd het "Consortium Vini Colli del Trasimeno" opgericht met als zijn handelsmerk  de reproductie van een detail van een schilderij van de schilder  "Il Perugino"  dat doet denken aan de heuvels rond het meer. Het Consortium, geïnspireerd door de schoonheid van het gebied, heeft als doel de wijnen te perfectioneren met behulp van de telers die al jaren lang bezig zijn met de product- kwalificatie

De Olie
De olijfolie is één van de oudste en meest typische produkten van het Trasimeno gebied. De uitgestrekte olijfboomgaarden temidden van de heuvels die zo karakteristiek zijn voor het landschap rondom het Trasimeno meer, maken het mogelijk een olie extra vergine van u itstekende kwaliteit te produceren.

Deze olie wordt certifiëerd en gegarandeerd door het merkteken DOP (Denominazione di Origine Protetta) “Umbria” en door
de geografische vermelding “Colli del Trasimeno”.

Deze  geografische vermelding wordt alleen toegekend als minstens 15% van de olie van Moraiolo en Dolce Agogia
en 65% van Frantoio en Leccino olijven afkomstig is terwijl de olie van andere olijfsoorten tot maximaal 20% aanwezig mag zijn.

De meest karakteristieke olijfsoort van het Trasimeno gebied is de “Dolce Agogia” die een groen tot geel-goudkleurige olie produceert. – een zachte smaak heeft, maar ook bitter en pikant waardoor deze olie zeer goed samengaat met delicate gerechten en vis.

In dit gebied wordt, behalve olie van één olijfsoort zoals de Dolce Agogia, ook olie geproduceerd, volgens de officiële criteria, van verschillende olijfsoorten zoals “Frantoio”, “Leccino” en “Moraiolo”. De DOP van ieder bedrijf maakt het mogelijk de aroma en de smaak van de olie te variëren op basis van de percentages van de gebruikte olijfsoorten. Het projekt van de “Strada dell’Olio Extra Vergine d’Oliva DOP Umbria” waar het Trasimeno gebied deel van uitmaakt, wil olie, olijfsoorten en de cultuur van dit produkt verenigen met de geschiedenis en de tradities van de betrokken territoria www.stradaoliodopumbria.it

Vleeswaren
Altijd is het varken het dier bij uitstek ("Divine Swine") en haar vlees is de "Koningin van de tafel." Dit heeft ertoe geleid dat we door de eeuwen heen een bloeiende activiteit van conservering  hebben ontwikkeld en dus de productie van worsten, waaronder ham, worst, salami, coppa en rolkop, geproduceerd door velen bedrijven in het gebied.