Home » Il Trasimeno » De Gemeenten

De Gemeenten


Castiglione del Lago

Castiglione del Lago

Castiglione del Lago is gelegen aan de westelijke kant van Umbrië, op de grens met de Toscaanse provincies van Siena en Arezzo. Het gebied omvat een groot deel van het meer van Trasimeno en Polvese eiland. De stad zelf ligt op een heuveltop, die vele duizenden jaren geleden het vierde eiland van het meer was (de andere drie, nog eilanden, zijn Maggiore, Minore en Polvese), voordat de geul opdroogde en hij werd verbonden met het land. De Romeinse oorsprong van de stad is nog steeds goed te herkennen in de parallelle straten die bepalend zijn. Er zijn verschillende interessante plekken om te bezoeken, te beginnen met het Palazzo della Corgna, dat werd gebouwd door Ascanio della Corgna, de Markies van Castiglione. De tour van het Palazzo voert u door ruimten die rijkelijk zijn versierd met fresco´s van Niccolò Circignani, bekend als Il Pomarancio, op de bel-etage. Van de laatste kamer kunt u toegang krijgen tot de middeleeuwse burcht en de ongebruikelijke vijfhoekige structuur, de torens en de driehoekige donjon. Aan de andere kant van het Palazzo Ducale ligt de kerk van Santa Maria Maddalena, die werd gebouwd in 1836, terwijl de kerk van San Domenico uit de barokke tijd is en werd gebouwd in opdracht van hertog Fulvio Alessandro. Het heeft een mooi caisson plafond en diverse mooie kunstwerken die dateren uit de jaren 1600.

Info: www.comune.castiglione-del-lago.pg.it


Città della Pieve

Città della Pieve

Città della Pieve ligt op 508m boven de zeespiegel en kijkt uit over de Val di Chiana en het meer van Trasimeno. De stad heeft alle kenmerken van een grensstad, met harmonische architectonische invloeden uit Toscane, Lazio en natuurlijk, Umbrië. Het omringende landschap heeft de hier geboren schilder Pietro Vannucci (ca.1450 - 1523), beter bekend als ´Il Perugino´, geïnspireerd; hij heeft hier vele schilderijen achtergelaten, te beginnen met de Aanbidding van de drie Koningen in het Oratorium van Santa Maria dei Bianchi. Het historische centrum heeft Sienese-stijl gebouwen die dateren uit het begin van de 13de eeuw, gebouwen met Romeinse invloed en anderen die dateren uit de Renaissance tot de neoklassieke tijd.

Dingen te zien: Catedraal, oud kerkgebouw (met de doopvont) uit de tijd van de Longobarden. Civic Tower - Romaanse toren uit de 12de eeuw. Palazzo della Corgna - ontworpen door Galeazzo Alessi voor de familie van Ascanio della Corgna. De Rocca (of Fortress) - fort, gebouwd in 1536. De kerk van Sint-Augustinus - gebouwd in de gotische stijl in de laat 13de eeuw en gewijzigd in de laat 18de eeuw in neoklassieke stijl.

Info: www.cittadellapieve.org


Magione

Magione

Magione en de oude borgo’s met onvergetelijke zonsondergangen

De oostelijke oever van het Trasimeno meer is rijk aan charmante dorpjes en stadjes, vanwaar u de meest prachtige zonsondergangen kunt bewonderen. San Savino, met zijn kasteel en de driehoekige middeleeuwse toren; San Feliciano, mooi vissersdorp; Monte Colognola, borgo uit de veertiende eeuw met uniek uitzicht op het meer; Monte del Lago, architectonisch juweel dat recht boven het meer ligt; Agello met zijn prachtige fort uit de XI eeuw.

In Magione bevindt zich het kruisvaarderskasteel, het Castello dei Cavalieri di Malta, gebouwd in de  XII eeuw als gefortificeerd ziekenhuis, perfect behouden en alleen op verzoek te bezichtigen. Het binnenhof is prachtig en in juli vindt er het  “Trasimeno Music Festival” plaats, een reeks van klassieke concerten, onder de leiding van de virtuose pianiste Angela Hewitt.

Te Magione is ook de oude toren Torre dei Lambardi, een fort uit de XII en XIII eeuw van de Gerosolimitaanse ridders, dat boven de stad uitsteekt met een schitterent uitzicht op het landschap eromheen. De basis is vierkant, de toren 30 m hoog en hij is kort geleden gerestaureerd. Open van April tot September. Er vinden tentoonstellingen van moderne kunst plaats.

Info: www.comune.magione.pg.it


Paciano

Paciano

Kieran Mulvaney, schrijver en milieuactivist, schrijft het volgende over Paciano in de Washington Post: "de eerste gedachte die bij mij opkwam toen ik hier arriveerde was dat het precies was zoals een decorontwerper in Hollywood een middeleeuws stadje zou hebben uitgebeeld".

Waar beginnen wij ons bezoek? In het hartje van het oude centrum, van het palazzo Baldeschi, zetel van de ufficio informazioni (informatiebureau) van het TrasiMemo gebied, op korte afstand van het museum “Don Aldo Rossi”. Wandelend door de straatjes van het stadje komt u vele prachtige dingen tegen, kerken, madonna’s, balkonnetjes, kleine winkeltjes die heerlijke plaatselijke producten verkopen en handgemaakte artikelen, zodat u een harmonisch beeld krijgt van dit middeleeuwse stadje. Dan is er nog het palazzo van het Municipio (gemeentehuis) in de  Piazza della Repubblica.

Verder kunt u culturele paden bewandelen zoals b.v. de kerk Chiesa di Madonna della Stella, waar zich een serie frescoo’s bevinden die een van de traditionele verhalen vertellen: een ster die neerdaalt op de Mantel van de Madonna.

Een bezoek aan dit gebied dat vaak onbekende kunstschatten onthult kan uw culturele ervaringen verrijken terwijl u wandelend kunt genieten van het prachtige landschap, zoals langs de via Romea Germanica, die vanaf de jaren 1200 van Stade (Duitsland) naar Rome leidt en die in dit gebied Castiglione del Lago met Città della Pieve verbindt.

Info: www.comune.paciano.pg.it - facebook: Comune di Paciano


Panicale

Panicale

Panicale is prachtig gelegen in de schitterende natuur boven het Trasimeno meer. Het is de geboorteplaats van enkele beroemde kunstenaars en condottieri en heeft de identiteit van het middeleeuwse kasteel behouden: de structuur hoog tegen de berg Petrarvella aan. De aanwezigheid van de drie piazza’s op drie verschillende niveaus is kenmerkend voor het hele stadsplan dat gebouwd is in concentrische ellipsen.
Op het plein Umberto I staat de vijftiende eeuwse cisterne ( veranderd in een fontein in ‘900 ) en de indrukwekkende kerk van San Michele . Terwijl het veertiende - eeuwse Palazzo del Podestà (zetel van het Historisch en Notariële Archief ) op het mooiste uitkijkpunt van het stadscentrum staat, op de Piazza Masolino, het uitzicht is adembenemend.
Niet alleen is het een van de mooiste mieddeleeuwse stadjes van Italië ,maar Panicale is ook bekroond met de Bandiera Arancione (oranje vlag) van de TCI ( sinds 2007 ) , dankzij  zijn belangrijke culturele en landschappelijke erfgoed en de vele evenementen die er plaats vinden (theaterseizoen , muziekfestivals , culinaire festivals , cursussen borduurwerk ). De Renaissance heeft er belangrijke sporen achtergelaten: Perugino , Raffaello en G. Battista Caporali om een paar grote meesters te noemen. Het nabijgelegen heiligdom van Mongiovino wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van de Italiaanse maniëristische kunst, ontwerp van Rocco da Vicenza , met werken van Pomarancio , Lombarddelli , Alfani enz.

Info: www.comune.panicale.pg.it


Passignano sul Trasimeno

Passignano sul Trasimeno

Een oud vissersdorp gelegen tussen het blauwe water van het meer van Trasimeno en de omliggende groene heuvels, Passignano is een echt juweel . De ligging maakt het bijna een must op de weg van Umbrië naar Toscane, vandaar de originele naam Passus Jani ( Passo di Giano ) mythische god van de poorten. De omgeving biedt vele mogelijkheden voor wandelen , paardrijden en fietsen.

De Parochie van St. Christopher, met uitzicht op de begraafplaats , net buiten het dorp, is de oude Pievania van Passignano, daterend uit de X eeuw .

De monumentale kerk La Madonna dell´ Oliveto (De Madonna van de Olijven), gelegen in het westelijke deel van het stadje, werd gebouwd aan het eind van de XVI eeuw .

La Rocca, waarschijnlijk oorspronkelijk uit de tijd van de Longobarden (V-VI eeuw), met zijn adembenemende uitzicht is open voor het publiek en geschikt voor tentoonstellingen, concerten, theater enz. Nabij La Rocca bevindt zich het botenmuseum, Museo delle Barche.

Het dorpje Castel Rigone, in de heuvels boven Passignano, is een van die zeldzame combinaties van de natuur waardoor het vooral zo belangrijk is voor milieu- en cultureel toerisme. Het heiligdom van Maria SS . dei Miracoli, Madonna van de Wonderen, is een meesterwerk en een prachtig voorbeeld van de Renaissance in Umbrië.

Info: : www.comune.passignano-sul-trasimeno.pg.itwww.visitapassignano.it


Piegaro

Piegaro

Het Piegaro gebied is rijk aan historie en natuurschoon. Er is veel om ontdekt te worden: het middeleeuwse dorp Cibottola, met zijn nabijgelegen klooster van San Bartolomeo (prive) en de kastelen van Gaiche (dat dateert van vóór 1318) en Greppolischieto, die beiden prachtig zijn gerestaureerd tot hun vroegere pracht en praal.
Het leuke dorpje Castiglion Fosco is niet ver en heeft een ronde toren dateert uit de 15de eeuw.
In de buurt van Pietrafitta is de abdij van de Zeven Broeders, die een mooie Romaanse kerk heeft met een semi-begraven crypte en een klooster met een prachtige binnenplaats. Hier vindt u ook een kostbare fossiel collectie, een van de rijkste en meest belangrijke paleontologische collectie van Europa, gehuisvest in het Luigi Boldrini paleontologisch Museum in Pietrafitta.
In het historische centrum van Piegaro bevindt zich ook het prachtig bewaard gebleven Palazzo Misciattelli-Pallavicini (XVIII eeuw) en de oude glasfabriek van Piegaro, dat prachtig is gerestaureerd en nu het Glasmuseum herbergt. Glasblazen was een belangrijke activiteit in deze stad vanaf de Middeleeuwen, en het is nog een fundamenteel onderdeel van de lokale economie.

Het meer van Pietrafitta is een kunstmatig meer, dat is ontstaan door de lignietgroeve, die de oude elektriciteitscentrale van Enel voedde.  Het is een prachtig meer met een diepte van ongeveer 20 meter en een oppervlakte van ongeveer 180 hectaren.

Het meer is geheel omheind en de toegang van personen wordt geregeld door een bewaker die aanwezig is gedurende de openingsuren van de camping ( campers, water,  badgelegenheden, speeltuin) naast het meer.

Het gebied is een natuurpark met vele soorten vogels en wilde dieren, zoals hazen, fazanten, vossen enz.  

Er is een beschermde zone voor vissen, verboden voor vissers en motorvehikels. Het water is hier laag, er is een eilandje en meerdere onderwater-bomen zowel als rietvelden. Er vinden provinciale, regionale, nationale en internationale evenementen plaats. De route  ( 7 km)  is voorzien van banken en er zijn 43 plaatsen voor carp-fishing. 

Behalve voor de liefhebbers van carp- fishing is het meer ook toegangkelijk voor wie rustig wandelend van de natuur  wil genieten.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 8:00 tot 20:00.

Info: www.comune.piegaro.pg.it


Tuoro sul Trasimeno

Tuoro sul Trasimeno

Tuoro ligt noordelijk van het meer van Trasimeno, op de grens tussen Umbrië en Toscane.

Er zijn vier routes waarbij u de gang van de geschiedenis en kunst kunt volgen.
De belangrijkste van deze routes is een gewijd aan de geschiedenis en de archeologie van de Slag van Trasimeno. Hij loopt door het landschap waar een van de bloedigste veldslagen van de 2e Punische oorlog tussen de Romeinen en de Carthagers zich afspeelde. De route bevat twaalf tappes stopplaatsen met geïllustreerde panelen, die in vier talen uitleg geven over de fijne details van de strijd.
De tweede route is een wandeling door de mooie bossen langs de rivier Rio en brengt u naar de mooie Vernazzano Toren die sterk helt.
“Campo del Sole” is de derde route en bevat 27 gebeeldhouwde zuilen  gemaakt van lokale steen, bekend als pietra serena, gelegen in een prachtig park aan de oever van het meer.

De vierde route is gelegen op het eiland Isola Maggiore en vertegenwoordigt een reis tussen het verblijf van de heilige Franciscus op dit eiland en de periode van de Renaissance. Ook is het eiland beroemd voor de kunst van het Ierse kantwerk dat de plaatselijke vrouwen  er beoefenen. De route neemt de bezoekers ook naar de kerk van San Michele Arcangelo met zijn prachtige fresco’s, naar het Documentatiecentrum en het kantwerk museum.

Info: www.annibalealtrasimeno.net